keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

TREENIVINKKI | PIKAJUOKSU

Näitä aikoja on odotettu, että yleisurheilukenttien riemunpunaiset tartanit paljastuvat lumen ja sohjon alta.

Itselleni nämä kentät tuovat mahtavia muistoja lapsuudesta ja teini-iästä. Kilpailin 15-vuotiaaksi asti pikamatkoilla sileällä sekä aidoissa. Pärjäämiseni ei yksilösuorituksissa ollut kovinkaan kummoista, mutta ikäistemme tyttöjen viestijoukkue, johon oli ilo kuulua, oli vailla vertaa. Harjoituksiin menin lähinnä kavereiden ja hauskanpidon takia, en niinkään viilaamaan omia suorituksiani. Näin olematon oli kilpailuviettini, ja on edelleen.

Silti olisi kiva pitää edes jonkunlaista nopeusvoimaa yllä. Nopeita lihassoluja ei ihmiseen ilmesty enempää, kuin niitä Luoja on alunperin suonut, toiset ovat hitaampia ja toiset nopeampia. Mutta aina voi herätellä omia solujaan tämänkaltaisella treenillä.


Menin vetämään treenin heti herättyäni. Ennen treeniä vedin huiviini pienen aamupalan, ettei mahassa olisi liiaksi täytettä. Tyhjällä vatsalla treenaamista en harrasta koskaan. Snapsilasillinen aloe veraa, lasillinen edellispäiväistä taateli-kaakao-smoothieta ja niin ikään lasillinen L-arginiinia, joka on aminohappo. Näyttää todella hifistelyltä, mutta oikeasti yritän vain tyhjentää kaappejani noista kaiken maailman terveystuotteista.

Pikajuoksutreeneistä on hyötyä myös salitreenaajalle, sillä nopeat spurtit aktivoivat mainiosti pakaroita. Kaiken hyvän lisäksi nopeat vedot ovat paljon hauskempia, kuin ainaiset pitkäpiimäiset kusilenkit hölkötellen. Tällaisella harjoituksella saa oivaa vaihtelua treeneihin.



Alkuverryttelyyn kannattaa panostaa vammojen välttämiseksi. Etenkin takareidet on hyvä saada lämpimiksi, sillä ne ovat herkkiä napsumaan pikajuoksutreeneissä. Itse lämmittelen pikajuoksutekniikoilla: polvennostojuoksulla, kannat pakaraan -juoksulla ja kuopaisujuoksulla, mutta kaikki tyylit ovat hyviä. Pääasia, että on oikeasti lämmin, ennen kuin aloittaa varsinaisen harjoituksen.

SALILÄSKIN PIKAJUOKSUTREENI

2  x 30 m
1 x 40 m
1 x 50 m
1 x 60 m
1 x 80 m
1 x 100 m

Vedot juostaan 100% täysiä. Vetojen välissä 3 minuutin palautus.

Viimeinen sadan metrin veto oli pelkkää lyllerrystä. Vetoja voi halutessaan lyhentää ja se kannattaakin, jos ei ole pikajuoksutaustaa, eikä ole tottunut juoksemaan täysiä pitempiä matkoja.

Juoksutreenin jälkeen vedin ison aamupalan, ja lähdin melkein saman tien uudelle salille, jolle ostin jäsenyyden. Treenasin takareidet ja pakarat. Illalla on syytä putkirullailla ja venytellä lihaksia, jos mielii huomenna päästä sängystä ylös.


Kulmikkaat käsipainot, mikä jumalainen keksintö. Eivät pyöri lattialla miten sattuu!

On meneillään kesäkunnon metsästyksen viides päivä, ja voin hyvin. Joka päivä tekee mieli hyväskää, mutta joka päivä vähemmän. Eiköhän tässä juhannukseen asti pärjäillä. Onneksi sokerittomuus palkitaan virkeällä mielellä!

- EVE

2 kommenttia: