perjantai 10. maaliskuuta 2017

TESTISSÄ | FAZER KAURAPIIRAKAT


Kun näin Facebookissa mainoksen, että Fazerilta on tullut uusia, jyväisiä kaurapiirakoita, olin haljeta riemusta. Riisipiirakat ovat olleet suurta herkkua minulle jo ihan pikkutytöstä asti. Meillä kotona Pohjanmaalla olemme vetäneet riisipiirakoita välillä päivän jokaisella aterialla. Riisipiirakoita on aina kotijääkaapissa, ja tästä "einesten vetämisestä" vitsailemme usein sisarusten kanssa.

Lähdin metsästämään näitä uutuuksia. Tarvoin vastatuulessa vihikoirani kanssa lumen sataessa viistosti nenänsieraimiin, ja totesin, että kotia ei lähäretä iliman piirakkapakettia. Viidennessä kaupassa tärppäsi.


Fazerin suloisen pieniin kaurapiirakoihin on siis perinteisen riisitäytteen tilalle laitettu kauraa, jyviä ja siemeniä. Kaurapiirakka on siten terveellisempi vaihtoehto perinteiselle riisitäytteiselle piirakalle. Rakastan kauraa yli kaiken ja täytyy sanoa, että tämä versio miellyttää omia makunystyröitä jopa enemmän kuin perinteinen piirakka. Myös suutuntuma on pureskeltavien jyvien ansiosta mainio, eikä lainkaan vetelä. Piirakan pystyy popsia vaikka suoraan kädestä.


Makroarvoiltaan eivät perinteiset ja kaurapiirakat juurikaan eroa toisistaan. Merkittävä ero on kuitenkin tuoteselosteissa riisipiirakoiden pääraaka-aineiden ollessa riisi ja vehnäjauho, kun kaurapiirakoissa ne ovat kauranjyvä ja täysjyväkaurahiutale. (Vinkkinä, että karjalanpiirakka-nimeä kantavassa piirakassa on käytetty enemmän ruisjauhoja kuin riisipiirakka-nimellä kulkevassa piirakassa.) Jälkimmäisen hiilihydraatit ovat runsaasti paremmista ja ravintorikkaammista lähteistä. Mielestäni tämä tuote sopii myös urheilijoille ja on erinomainen esimerkiksi bodaajien hiilihydraattitankkaukseen.

Oli alusta asti selvää, että näitä syödään munavoin kanssa. Munavoi on klassikko, joka ei esittelyjä kaipaa. Netin munavoireseptejä selatessani huomasin kananmunan ja voin suhdanteiden vaihtelevan radikaalisti. Sikamaisin suhde oli mielestäni 4 - 5 kananmunaa ja 400 grammaa voita. Kyllä rajansa kaikella, sanon. Tässä oma suhdanteeni:

Bodaajan munavoi

6 kananmunaa
70 g voita

Kananmunat keitetään koviksi, 10 - 15 minuuttia. Kypsien ja kuorittujen munien pieniminen on helpointa kananmunaleikkurilla. Voi sulatetaan ja sekoitetaan tasaisesti munamurskan sekaan, ja seos laitetaan sen jälkeen jääkaappiin jäähtymään ja jähmettymään.


Tätä suhdannetta käytettäessä voista tulevaa rasvaa ei ole annosta kohden paljoakaan. Keltuainen on tietysti kananmunan rasvainen osa, mutta en näe mitään estettä, miksei munavoita voisi tehdä pelkästä valkuaisesta ja voista, mikäli haluaa keltuaista välttää. Jotkut sekoittavat munavoihin myös raejuustoa, ja persilja taitaa olla yrteistä munavoihin sopivin.

Tässä herkullinen ja tervellisempi vaihtoehto kenen tahansa ruokavalioon!


- EVE


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti