sunnuntai 19. marraskuuta 2017

KOIRAN RUOKINTA | PASKANAPUA VAI RASVANAPUA?

Käydään heti otsikon kimppuun. Ruotsissa ollessamme huomasin, että minun koiralle syöttämäni navut olivat yhtä tyhjän kanssa. Tavallisissa kaupan kanariisinavuissa ei ollut tarpeeksi energiaa koiralle niin kuluttavalla reissulla (vaikka niitä oli kokoajan tarjolla). Onneksi Johannalla oli energiapitoisia rasvanapuja, joita Kuurakin sai ja johan alkoi jalka nousta.

Intohimoisena urheilijana ja salitreenaajana tiedän, mikä on palautusjuoman merkitys harjoituksen jälkeen. En siis yllättynyt, kun kuulin, että koirillekin on olemassa "palkkaria" (ja oli kuulemma pirun kallista, sanoi iskä). Jauhe oli käytännössä lihaksia täyttävää hiilihydraattia, jota sekoitin koiran vesikuppiin, joten koira joi sen ikään kuin veden samalla saaden täydentäviä ravintoaineita.


Johanna kehotti Ruotsissa ottamaan aina napuja taskut täyteen. Kuura söi kanariisinapuja mielellään, mutta kun Reija-koira tuli luokseni herkkupalan toivossa, ja saikin vain kuivan navun, ei se suostunut katsomaan enää päällenikään. Kulinaristi-Reijan makunystyrät ovat niin äärimmilleen kehittyneet, ettei se pitänyt minun napujani minään, eikä minulla sattunut olemaan hanhenmaksapalleroita taskussa (yleensä on, en ymmärrä, miten olivat sillä kertaa päässeet unohtumaan). Energiapitoiset rasvanavut sen sijaan kelpasivat. Siitä keksimme minun navuilleni nimityksen "paskanapu", josta väännettiin vitsiä koko loppureissu.

Meillä Kuuran kanssa on tänä syksynä varsinaisia metsästyspäiviä ollut vasta 11, sillä en kuulu vielä mihinkään seuraan ja metsästysmaille on minulla matkaa 5 tuntia/sivu. Tosin muuta metsässä vietettyä aikaa on liki 50 tuntia. Ensi kaudelle aion kuitenkin hankkia itsekin säkillisen rasvanapua, kun on saatu yhteinen harrastus polkaistua kunnolla käyntiin.


Meillä kotona ovat koirat kautta aikain syöneet ihmisiltä jääneet ruuantähteet sekä napuja. Nykyään koiralle sopivia tähteitä jää vähän, joskus saattaa joku kinkkupaketin perä kuivahtaa koiralle sopivaksi. Kuura syö siis pääasiassa napuja höystettynä erilaisilla jutuilla. Jokaiseen napuannokseen tulee loraus lohiöljyä ja näin karvanlähtöaikaan myös yksi tabletti biotiinia. 

Joka toinen päivä sekoitan annokseen porkkanaraastetta ja joskus myös kaupan lihahyytelöä. Aamuisin ja iltapäivisn koira saa purutikun ja illalla ison ruoan, eli käytännössä koira syö kerran päivässä kunnolla. Tähänkin on olemassa kaksi koulukuntaa, toiset tykkäävät antaa ruoan kaksi kertaa päivässä. Välillä koira saa aitoja luita sekä lihaa. Sianluu ei jäisenä kelvannut meidän neitille, vaan se piti sulattaa mikrossa. Metson varpaat sen sijaan menivät ihan jäisinäkin! Kuura täyttää kohta 8, mutta pursuaa energiaa. Siitä tiedän, että ruokavalio on koirallani hyvä.

Tällä hetkellä meillä on 12 kilon säkki Pure natural Senior -napua, jonka (yllätysyllätys) sain Johannalta ja Mikalta. Napu vaikuttaa laadukkaalta ja maistuu Kuuralle mainiosti.

Olisi kiinnostava tietää, miten teillä ruokitaan koiria? Ovatko ne pikkukulinaristeja vai suursyömäreitä? Millä pienillä vinkeillä monipuolistatte koiran ruokavaliota?

Mukavaa sunnuntaipäivää!


EVE



6 kommenttia:

  1. Kiva uusi blogi! Ei muuta kuin seurantaan.
    Meillä on ollut todella vaikea löytää koirille sopivaa ruokaa, joka pitäisi koiria massassa kaudella.
    Auttaako biotiini karvan lähtöön?

    Rajamaailma.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Nuo energianavut kannattaa testata, mitä isompi rasvaprosentti, sen parempi. Harmi, etten muista kyseisten napujen merkkiä, mutta niitä on varmasti monenlaisia.

      En tiedä, pystyykö karvanajoa estää mitenkään, mutta biotiini ainakin vahvistaa sitä uutta karvaa, joka kasvaa tilalle. :)

      Poista
  2. Metsästyskautena rasvanapuja höystettynä milloin milläkin lihalla mitä koirienpakkasesta sattuu löytymään. Suurherkkua on Snellmannin tehtaan jämistä ja megasilppureiden läpi mennyt rasvamöhnä mitä sekoitetaan rasvanapuihin. Kiinnipito aikana sitten paskanapuja xd kun liikkuminen on vähäisempää. Säännöllisen epäsäännöllisesti oikeita luita. Ruokitaan kerran päivässä iltaisin, jos aamulla on lähtö mettään niin ei mee suolet mutkalle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rasvanavut on poppista! Paskanavut käy tosi hyvin kesällä, kun koirat on kiinni. Iltaruokinta on munkin mielestä kaikista paras, tai sitten heti mettän jälkeen. :)

      Poista
  3. pystärile (paskanapuja)kakskertaa päiväsä samoten suomen ajokoirale väliin anetaan makupaloja ja lihaisaa purkiruokaa hirven kylkiluita pystärile ajokile menee isomatkin luut.myös hirven liha roismeita keitetynä lapis kokespanieli saa keran päivässä rasvanapuja ja maku paloja väliin liha ruokaa kun on menosa kiivampi hakuaika plus hirven luita

    VastaaPoista