perjantai 10. marraskuuta 2017

SUOMENPYSTYKORVA, ULKO- VAI SISÄKOIRA? | PLUSSAT JA MIINUKSET

Olen opettanut Kuuran sisäkoiraksi 7-vuotiaana onnistuen siinä hyvin. Muutaman viikon taistelun jälkeen lopputulema on se, että täällä kotikaksiossa meillä sujuu kaikki mainiosti. Kuura on kuitenkin kaikista aikaisemmista pystykorvistamme ainoaa laatuaan, joka on näin hyvin viihtynyt ihmisten seurassa. Se on erittäin huomionkipeä ja seurallinen. Suomenpystykorva on usein itsenäinen ja viihtyy omissa oloissaan, mutta tämä tyttö seuraa äitiä ja juippia joka paikkaan. Niinpä tällainen koira oli helppo opettaa sisäkoiraksi.

Suomenpystykorva on kautta historian ollut metsästyskaveri, joka vahtii häkissä tuvan nurkalla. Tässä ei ole mitään väärää, pystykorva soveltuu vallan mainiosti ulkoelämään, olen jopa aina pitänyt suomenpystykorvaa pihakoirana. Mielestäni on kuitenkin vanhanaikainen ajattelutapa, että metsästyskoirat vain unohdetaan häkin perälle vaille hoivaa ja huolenpitoa ja ne otetaan "käyttöön" vain silloin, kun niitä tarvitaan. Toivon, että sellainen tyyli olisi jäänyt kauas historiaan, mutta tiedostan, että jossakin tällaista yhä tapahtuu.



Jos koiraa olisi mahdollista pitää ulkotarhassa, se helpottaisi omaa arkea paljon. Optimitilanne olisi omalla kohdallani se, että koira asustelisi sisällä, mutta sillä olisi yhden oven takana aidattu alue ulkona, jossa käydä tarpeillaan ja juoksennella. Koiralla olisi myös tarha, jossa se tarvittaessa voisi viettää yönsä, jos vaikka isäntäväellä menisi myöhään. Nykyään tilanne on se, että yökylään ei voi jäädä, ellei koira voi tulla yökylään myös. Syömisasioiden kanssa koira pärjää, mutta ei pissa-asioiden. Haaveilen omakotitalosta, ja jonain päivänä myös tämä ajatuksissani oleva optimitila on mahdollinen myös meille.

Suomenpystykorva ei siis välttämättä ole pelkästään pihakoira. Molemmissa järjestelyissä on hyvät ja huonot puolensa:

PYSTYKORVA SISÄKOIRANA PLUSSAT

+ Koirasta on helpompi havaita, jos sillä on terveysongelmia.
+ Koira patistaa sinut lenkille heti, kun saat silmäsi auki.
+ Voit pitää lämmitystä pienemmällä, kun sängyssä on ylimääräinen lämpöpatteri.
+ Keittiön lattiaa ei tarvitse koskaan putsata itse.
+ Koira saa seuraa useammin sitä kaivatessaan.

PYSTYKORVA SISÄKOIRANA MIINUKSET

- Koiran likaantuminen harmittaa ohuesti, varsinkin, jos joka päivä sataa.
-  Ihmisten ilmoilla täytyy pussittaa pökäleet (kerran luin lehdestä, että joku keräsi jopa koiransa virtsat. Älä kysy, miten, mutta siihen mä en lähäre).
- Karvanlähtöaika saa sinutkin kaljuuntumaan.
- Syödessäsi selkäsi takana on aina kerjäläinen.
- Elämäsi on yhtä tassunpesua.
- Sohvaperunaistumisen vaara on mahdollinen.


Perunaistuminen käynnissä

PYSTYKORVA ULKOKOIRANA PLUSSAT

+ Ei tarvitse murehtia kynsienleikkuusta, kun koira kaivaa kyntensä lyhyiksi.
+ Epämääräinen porukka pysyy kaukana pihapiiristä.
+ Häkkiin eksyvät tuholaiseläimet kokevat kohtalonsa.
+ Koti pysyy siistimpänä.
+ Narttukoiran juoksuaika ei näy millään tavalla valkoisessa sohvassasi.
+ Voit liikkua itse vapaammin.
+ Sinun ei tarvitse herätä yöllä siihen, että peittosi on koiran oksennuksessa.

PYSTYKORVA ULKOKOIRANA MIINUKSET

- Viiman vihmoessa tulet miettineeksi, mitenkähän koira pärjää (koira pärjää aina, jos on suojaa).
- Alat inhota uudenvuoden raketteja koirasi puolesta.
- Postilaatikkoosi saattaa ilmestyä nimetön lappu, jossa lukee: "Olemme naapurustossa väsyneet koiranne ainaiseen räkötämiseen".
- Syksyn tullessa mielikuvituksesi loppuu, että kuinka hiiskatin kauas siilet täytyy pihapiiristä kuljettaa.
- Jos päätät ottaa uroskoiran pitkästä aikaa sisälle, se todennäköisesti kusee lähimpään seinään.

Onko teidän pystykorva tai jokin muu koira sisällä vai ulkona? Keksitkö lisää plussia tai miinuksia listoihin?

Tämän myötä hyvää viikonloppua kaikille!


EVE




6 kommenttia:

  1. Täällä suomenpystykorvanarttu joka itse päättää nukkuuko ulkona vai minun sängyssä. Menossa neljäs pystykorva ja kaikki entiset pystykorvat ovat nukkuneet kesät ja talvet ulkona säästä riippumatta. Olen yrittänyt saada niitä pysymään sisällä kun mittarissa on ollut yli 30 astetta miinuksella, mutta ei. Keskellä yötä ne ovat herätelleet ja halunneet ulos eristettyyn koppieli ei lämmitys patteria eikä lattialämpöä. Ja hyvin ovat pärjänneet. Saas nähdä mitenkä tämän nartun kohdalla käy. Viime talven ei ollut kahtakymmentä astetta kylmenpää ja silloinkin halusi om koppiin nukkumaan. Muuten kaikki ovat olleet sisäkoiria meidän kanssa aina kunnes on tullut nukkumaanolon aika. Pystykorvaa parempaa koiraa ei ole käy yhtä hyvin sisäkoirana kuin ulkona, mutta tarhaa käytetään vain kiimaaikana, juoksuhihnassa viihtyyy paljon paremmin kun pääse etuovelle asti pyytämään sissäntuloa haukkumalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomenpystykorva sopii lähestulkoon minkälaisiin asumusolosuhteisiin tahansa. Jos koira olisi pelkästään pihakoira, ei esimerkiksi minullakaan olisi mahdollisuutta pitää koiraa, kun kerrostalossa asun. Onneksi Kuura oppi sisälle, vaikka ei sekään aluksi täällä viihtynyt.

      Poista
  2. No meillä on oikeastaan kaikki koirat olleet sekä sisä- että ulkokoiria. Ymmärrän toki jos asumismuoto ei mahdollista kuin koiran pitämisen sisällä. Kaikki koirat ovat myös olleet todella sosiaalisia ja ihmisrakkaita. yhtään vihaista ei ole sattunut joukkoon. Olenkin sitä mmieltä, että koira on vihainen jos sen annetaan olla sellainen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! No sanopa se, jos pystykorvaa ei voisi pitää sisällä, ei olisi minullakaan ollut mahdollisuutta ottaa koiraa, kun kerrostalossa asun. Sosiaalisuus on sisäkoiralla hyvä ominaisuus!

      Poista
  3. Pystykorvaa ei ole, mutta joukko sekarotuisisia rakki otuksia ja yksi puhdas parsoni. Parsoni on sisäkoira, tosin se viettää aikaa myös tarhassa. 5v seropi uros asuu pihalla, koska ei tykkää asua sisällä ja on koko elämänsä saanut asua pihalla. Sillä on koppikin, jossa se viettää aikaa lähinnä sateella. Talvella se makaa puupukkinsa päällä. Sitten on vielä yksi paimenpystykorvamix joka on sekä sisällä että kettingin nokassa vahdissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva, että joka koiralle löytyy teillä mieleinen paikka. :)

      Poista